Описание
Diamond Hone® Model 270 Точило за ножове съчетава усъвършенствани техники за електрическо и ръчно заточване, за да създаде изключително ефективно острие за почти всеки нож. Режещият ръб на ножа е с фина форма за изключителна острота, но запазва силните си микроскопични зъби, което му дава много ефективна „хапка“ за всички ваши нужди за приготвяне на храна и особено за влакнести материали.
Модел 270 е проектиран да заточва под ъгъл 20° американски, европейски и азиатски ножове за домашна употреба (двустранни, като Santoku), джобни ножове и някои ловни ножове или тези, използвани в туризъм. Не се опитвайте да заточвате ножици, остриета за брадва или други остриета, които не се вписват директно в слотовете. НЕ се препоръчва за керамични ножове и ножове в азиатски стил, които имат острие с един ръб.
Модел 270 има 3 етапа на заточване, като първите 2 етапа се извършват с помощта на мотор, последвани от етапа на моделиране, който е изцяло ръчен и позволява прецизно заточване, което ще се извършва в зависимост от предназначението на ножа. Всеки етап на заточване има точна роля и трябва да се извършва правилно, така че острието на ножа да бъде добре заточено, оформено и шлифоване.
В етап 1 (заточване) заточването се извършва с помощта на електродвигател през два слота (ляв, десен), които спомагат за създаването на фасетите с първични ръбове, оформени при номинални 20 градуса от всяка страна на ръба, което води до общ 40-градусов ръб и до появата на метални ръбове.
В Етап 2 (моделиране) подобен процес се повтаря, но двата слота са снабдени с много по-фини абразивни диаманти и заточването се извършва под малко по-висок ъгъл, за да се оформи втори ръб на острието. Този процес дава много по-дълга издръжливост на острието.
В етап 3 (завършване) острието ще бъде леко изгладено, създавайки идеално остър и изключително издръжлив ръб тип Trizor . Този етап, за разлика от първите два, се извършва в един прорез за заточване, като острието се завършва едновременно от двете страни.
Винаги се уверете , че острието на ножа е добре почистено, преди да започнете процеса на заточване. Назъбените остриета се заточват само на етап 3.
Пълният процес на заточване за нож с острие с размери 20 см отнема около 2 минути, а за ножове с по-къси или по-дълги остриета, продължителността на процеса на заточване може да бъде по-дълга или по-кратка. След като ножовете са заточени с модел 270, повторното заточване отнема по-малко от 30 секунди.
Точилото трябва да се поддържа само чрез ръчно почистване с влажна кърпа.