Идеалното парче месо трябва да е крехко, сочно и вкусно. Хубавото е, че крехкостта на месото може лесно да се получи с помощта на специални прибори. Най-хубавото е, че разполагате с широка гама от чукове за месо и омекотяващи устройства на различни цени за всеки джоб.
Известен още с английското име "meat tenderizer" - устройство за омекване на месо, чукът за месо е наистина ценен прибор в кухните. Обикновено изработен от неръждаема стомана, дърво или твърд алуминий, кухненският чук има две или дори повече страни за различни цели: омекване, изтъняване на парчета месо или пробиване, за да бъдат напълно проникнати от маринати, сосове или подправки.
Ако искате по-елегантен уред, изберете устройство за омекване на месото. С малкия си размер и по-„спокойния“ вид от традиционния чук, уредът за омекване на месото разбива мускулните влакна, за да се получи мека плът, която създава впечатлението, че се топи в устата. И чуковете, и устройствата за омекване значително намаляват времето за мариноване и готвене на свинско, телешко, пилешко, агнешко или овнешко месо.