Описание
Азиатският модул за заточване на ножове от 15° е специално проектиран за постигане на превъзходно (точно като от фабриката) качество на ръба за всички ножове в азиатски стил. Може да се използва с електрическо точило Chef's Choice® Commercial EdgeSelect® Diamond Hone® Model 2100 за остриета в азиатски стил и всякакви други метални ножове с 15° остър ръб.
Притежавайки три степени на заточване, уредът позволява постигане на прецизно заточване в зависимост от употребата на ножовете. Всеки етап на заточване има точно определена роля и трябва да се извърши правилно, така че острието на ножа да бъде добре заточено, моделирано и шлайфано, създавайки острие тип Trizor® . Trizor® е патентована 3-степенна система за заточване на Chef'sChoice®, която създава троен ръб без неравности, който ще остане остър за по-дълго време от конвенционално заточените ножове).
Модулът за заточване на ножове 15° Euro/American е предназначен за заточване на домакински ножове (нож за готвач, нож Santoku, кутия за хляб, нож за фино нарязване), джобни ножове и някои ловни ножове. Не се опитвайте да заточвате ножици, остриета на брадви или други остриета, които не влизат лесно и хлабаво в процепите.
В Етап 1 (заточване) абразивните диаманти ще заточат острието, създавайки микропрорези по фасетите от двете страни на ръба.
Етап 2 (моделиране), който е снабден с много по-фини диаманти, установява втори, по-дефиниран наклон на фасетите, няколко градуса по-голям от наклона, развит в Етап 1.
В Етап 3 (шлайфане), ултра фините прецизни дискове, поставени под трети, малко по-висок ъгъл, полират и шлифоват фасетите непосредствено до острието, създавайки третия микронаклон и създавайки микроскопично дебел ръб за острието. По този начин ръбът на острието е прав и супер полиран.
Назъбените остриета също могат да се заточат, като се използва само последната стъпка. Използвайте само последната стъпка, за да избегнете отстраняването на твърде много материал от назъбванията.
Винаги се уверявайте , че острието на ножа е старателно почистено, преди да започнете процеса на заточване.
Пълният процес на заточване на нож с 20 см острие отнема около 1,5 минути, а на ножове с по-къси или по-дълги остриета може да отнеме по-малко или повече време. След като ножовете бъдат заточени с помощта на модула за заточване на ножове в азиатски стил 15°, повторното заточване отнема по-малко от 1 минута.
Движението надолу на острието във всеки от процепите се контролира от плоча за спиране на острието, която позиционира острието на ножа оптимално и безопасно при докосване на абразивните дискове, без да уврежда острия ръб, който се образува. Следователно устройството позволява лесно и безопасно маневриране.
Модулът за заточване е снабден с релси и това позволява бързо отстраняване или монтиране към електрическото острило Chef'sChoice® Commercial EdgeSelect® Diamond Hone® Model 2100.
Модулът на острилката се отстранява лесно, което позволява ефективно почистване, когато е необходимо, независимо дали се извършва на ръка или в професионална съдомиялна машина.
Острилката ще се поддържа само чрез ръчно почистване с влажна кърпа.