Описание
Професионалните и сериозни готвачи по света разчитат на точилките за ножове Chef's Choice® Diamond UltraHone® , за да поддържат производителността на любимите си ножове и да удължат тяхната издръжливост. Точилките за ножове Chef'sChoice® са известни както с отличните си резултати, така и с това колко лесно могат да бъдат боравени. Устройствата Diamond UltraHone® имат способността да оформят ултра-остри остриета, без да отстраняват твърде много материал.
Модел 312 включва най-съвременната технология, разработена от Chef's Choice®, базирана на диаманти с размер на микрони за ултра-заточване на остриетата на ножовете в два етапа на заточване/шлайфане, единият с фин абразивен диамант, а другият с ултра фин диамант.
Двустепенният дизайн на заточване на модел 312 позволява заточване на първия ръб с фини диаманти, за да се създаде първи ъгъл, преди заточване с ултрафини диаманти и, в етап 2, под малко по-широк ъгъл, така че да се създаде изключително остро и издръжливо острие. Диамантите, най-твърдият известен материал, могат да заточват ножове, изработени от всякакъв вид метал, включително от най-твърдия въглерод, неръждаема стомана и супер сплави.
Модел 312 може да се използва за заточване на различни метални остриета под ъгъл от 20˚, независимо дали са готварски ножове, ножове за нарязване, ножове за хляб или ножове Santoku . Устройството може да се използва и за заточване на назъбени остриета от всякакъв вид, но използвайки изключително Етап 2 , който ще заточи зъбите и ще развие остри микроостриета по ръба на тези зъби.
Модел 312 е предназначен за заточване на ножове за домашна употреба, джобни ножове и някои спортни ножове. Не се опитвайте да въвеждате с оглед на заточване на ножици, остриета за брадва или други остриета, които не влизат свободно в процепите.
Винаги се уверявайте , че острието на ножа е добре почистено преди заточване.
По време на процеса на заточване в етап 1, фините диамантени конични дискове създават микрожлебове по протежение на фасетите от всяка страна на острието, създавайки първия коничен ъгъл на ръба.
В Етап 2 прецизните дискове, покрити с диаманти с микронни размери, леко шлифоват и полират фасетите, съседни на острието, създавайки микрофасет по прав, полиран ръб с микроскопична дебелина. Действието за шлайфане полира и ще изострят едновременно границите на тези микробраздове, създадени от абразивните диаманти в Етап 1, в непосредствена близост до ръба, докато станат остри микробраздове, които ще подпомогнат действието на рязане.
Целият процес на заточване на нож с острие от 20 см отнема около 2 минути, а за ножове с по-къси или по-дълги остриета може да отнеме повече или по-малко време. След като ножовете бъдат заточени с модел 312, повторното заточване отнема по-малко от 1 минута.
Устройството е прецизно и безопасно, като всеки прорез за заточване е снабден с гъвкави пружини над заточващите дискове, за да предпази острието на ножа от неправилни водачи.
Точилото ще се поддържа само чрез ръчно почистване с влажна кърпа.