Всеки иска храни, които са едновременно вкусни и здравословни, но в действителност колко от ястията отговарят и на двете кутии? Ястията на пара са чудесен избор!
Един от най-старите методи за готвене, изобретен с появата на огъня (когато храната се готви върху горещи извори или камъни, нагорещени на слънце), готвенето на пара е метод, много често използван в повечето традиционни кухни.
Варенето на пара е чудесен вариант, ако искате да намалите консумацията на масло, докато се наслаждавате на вкусни и крехки ястия. Така че варенето на пара е много подходящо за приготвяне на меки плодове и зеленчуци за бебета и малки деца. В допълнение, техниката запазва естествения цвят и текстура на храната, добавяйки заслужен визуален чар към вашата чиния.
Как работи готвенето на пара?
Това е просто! Топлината превръща водата в пара и тази пара обгръща храната, като я готви равномерно без пряк контакт с водата. Можете да готвите на пара с помощта на тенджери под налягане с вграден уред за пара, където запечатаната среда повишава температурата и намалява времето за готвене. Дори някои фритюрници имат функция на пара, идеална за готвене на пиле или морски дарове.
Как да изберем съдове за готвене на пара
Най-добрият вариант е комплект тенджери за готвене на пара. Ако сте привърженик на модерния стил, вероятно ще предпочетете уреди за пара от неръждаема стомана с лъскаво покритие. Те ви дават бърз и чист начин за готвене на ястия, като увеличават хранителните вещества и минимизират усилията.
За по-автентичен и традиционен подход може да намерите подходящи комплектите съдове за готвене на пара от бамбук и естествени материали. Те са страхотен и уникален начин да пренесете ориенталската кулинарна култура във вашата кухня.
Не сте убедени от този кулинарен процес? Всичко е наред, можете да изпитате предимствата на готвенето на пара, без първо да инвестирате в специални тенджери и тигани. Дори обикновените кухненски тенджери или някои дълбоки тигани могат да бъдат адаптирани за готвене на пара чрез просто добавяне на кошница за готвене на пара. Това е гъвкава техника, която е подходяща за различни видове кухни, от кухненски боксове до гурме готварски студия.